ALUMNI aan het woord:

 

Toen ik 17 jaar was ging ik voor het eerst naar Londen om kennis te maken met de stad en oa de musicals. WICKED was mijn eerste West End show die ik ooit zag en ik vond het geweldig.

Vanaf kinds af aan ben ik al met musical bezig. Vanaf dat ik 5 was zat ik al bij een toneel vereniging en ik speelde hier in Nederland al eerder mee in 2 professionele kinderproducties, dat smaakte naar meer. Ik besloot om heel veel lessen te volgen en zoveel mogelijk te leren. Ik zat oa bij het studio 100 Koor en volgde de musicalklas van Kumulus in Maastricht en de MusicALLfactory van factorum in Tilburg.

 

In 2013 werd ik aangenomen in Tilburg aan de Musicaltheater opleiding van Fontys hogeschool voor de kunsten, een super toffe opleiding waar ik iedere dag bezig ben met de disciplines zingen dansen en acteren, en de fijne kneepjes van het vak leer. Momenteel zit ik daar in mijn 3e leerjaar. Dat betekent dat ik veel projecten heb lopen en veel audities moet doen in het professionele werkveld voor een stageplek.

 

Afijn, ik raakte al snel bevriend met Victor en Merlijne die heel enthousiast vertelde over LME zij waren al trouw aan LME, en het klonk allemaal erg tof dus ik besloot me in te schrijven. Mijn eerste jaar was in 2014 in Tongeren, een hele toffe week waar ik mocht werken met een geweldig docenten team van docenten die werkzaam zijn in Londen; Greg, Owen. Deze ervaring smaakte naar meer en ik besloot om het jaar erna weer mee te doen, dit keer in Malle. Ik had Tessa (een klasgenootje van mij) meegesleurd om ook deze fantastische week te ervaren, en na een week LME was ook zij erg enthousiast.

 

In mijn 2e jaar LME kreeg ik ook les van Ian Brandon een super toffe componist die echt prachtige muziekstukken componeert. Ik vind dat Ian een heel goed beeld geeft van hoe het er op een professionele opleiding aan toe gaat als we het hebben over het snel instuderen van muziekstukken. Verder had ik ook zangles van Tim Stuart, een fantastische zangdocent die heel goed aansluit bij mijn zangdocent die ik in Tilburg heb. Tim heeft mij die week heel veel oefenmateriaal meegegeven die ik nu nog steeds toepas in mijn zelfstudie uren en audities met als resultaat dat ik van een auditie commissie terug krijg dat ze erg enthousiast zijn over mijn zangstem en techniek.

 

Wat LME zo uniek maakt is dat het voor iedereen toegankelijk is. Ik als student van een professionele opleiding krijg de mogelijkheid om in een aparte (professionele) groep te werken op een niveau die precies bij mij past met mensen die ook een opleiding nuttigen of al op een zeer hoog niveau zitten. Dat is zeer uniek, hier in Nederland heb je ook verschillende musicalkampen, maar er is geen enkel musicalkamp hier dat zoveel bied voor relatief gezien weinig geld als LME.

 

Ook is het fijn om een week lang even niet aan school te denken, maar ook gewoon weer even stil te staan bij het feit waarom ik voor dit vak gekozen heb, omdat het zo vreselijk leuk is om te doen. Ik krijg een week lang via een andere input les dan wat ik het hele jaar door al krijg op school. Ik vind het ook zo fijn dat we met zoveel verschillende mensen en niveaus zijn op het kamp, hierdoor inspireer je elkaar weer en ga je elkaar ook steeds meer waarderen. Ik vind het ook altijd erg tof als er mensen van LME bij mij op school auditie komen doen of een keertje komen kijken naar een open dag, iedereen weet dat ze altijd welkom zijn.

 

LME is ook erg goed voor je sociale contacten, zo was ik afgelopen jaar op visite bij Owen en Viënna in Londen, en is er een toffe vriendengroep ontstaan met mensen van verschillende opleidingen en ben ik af en toe te vinden in Brussel voor weer een gezellig SPLONK weekendje (veel te lang verhaal maar erg gezellig altijd!) Wil je een toffe week hebben met  goeie docenten, leuke studenten, discipline, fun, goede accommodatie, voor een leuke prijs en vol musical? Dan is LME echt een aanrader, het maakt niet uit welk niveau je hebt voor iedereen is er wel iets!

 

“ I always smile when I remember this – Bring it on the musical”  (Eindnummer LME 2014)

 

- Lloyd Russel - 

Op mijn 17e vertrok ik van het Noord-Hollandse Haarlem naar België om te beginnen aan een 7e jaar musical aan de Kunsthumaniora Brussel. En zo begon mijn Vlaamse avontuur. In dat jaar hoorde ik voor het eerst het woord ‘musicalstage’ en via de kunsthumaniora stuitte ik op een flyer van LME, een nieuw initiatief: een musicalstage met leerkrachten afkomstig van West End. Ik schreef me in en zo beleefde ik een geweldige musicalweek. Niet alleen de lessen zijn zeer professioneel, ook het contact met de docenten is een grote plus. Ze weten zoveel over het professionele werkveld, hebben veel ervaring en zitten boordevol goede raad en advies. Twee jaar later ging ik weer mee op LME, inmiddels als 2e jaars student musicaltheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ik kreeg toen op LME les van Tim Stuart en ik kan met volle overtuiging zeggen dat dit de allerbeste zangdocent is die ik ooit heb gehad. Die man is ongelofelijk! Sowieso vind ik het fantastisch dat je bij deze musicalstage élke dag zangles krijgt. Dit zorgt er voor dat je in een week echt veel kunt leren. Ook de andere lessen en docenten: Greg, Owen, Kristof… Stuk voor stuk zeer goede leerkrachten die ook veel aandacht besteedden aan het geven van extra uitdaging voor de semi-professionele deelnemers (die bijvoorbeeld musical als studie doen). We kregen extra dansles, tapdansles, auditietraining en ensemblezang.

Het is fijn om, ook naast een musicalopleiding, zo’n musicalstage te doen. Je wordt omringd door gepassioneerde mensen en zeer professionele docenten, maar tegelijk heerst er ook een heel ontspannen en gezellige sfeer en had ik het ontzettend leuk met mijn groepsgenoten, waar ik goed mee bevriend ben geraakt en die ik nu nog regelmatig zie. Zo’n week als LME is onbeschrijfelijk en ik zou iedereen van harte aanraden dit mee te maken. Momenteel speel ik in de Studio 100 musical ‘Wickie de Viking’. Ik kon hierdoor niet mee met de 4e editie van LME en daar baalde ik erg van! Dit geeft zeker aan hoe ongelofelijk leuke en leerzame ervaring deze musicalstage is. Dus ik zou zeggen: schrijf je in en beleef LME!
-
Merlijne van Noppen

Van jongs af aan had ik altijd al een passie voor musical. Mijn ouders gingen met mij naar alle musicals en K3 optredens (ja, ik was een trouwe fan), werden verplicht mijn gekweel te aanhoren nadat ik de CD gekregen had en staken me in mijn eerste dansles wanneer ik vijf jaar oud was. Pas op mijn 16de ontdekte ik mijn passie voor zang en vanaf dan begon ik musicalstages te volgen, omdat ik zo zang en dans kon combineren en het acteren nam ik er wel bij als extra. Al snel merkte ik dat ik eigenlijk letterlijk te oud werd voor bepaalde musicalstages. Op die manier kwam ik op mijn 20ste bij LME terecht, omdat deze musicalstage voor +16 was en het was in mijn favoriete taal, Engels.

Mijn eerste jaar op LME was ik heel erg nerveus. Ik had dé beruchte verhalen over de opwarming van Owen, onze dansleerkracht, gehoord. Het zweet brak me uit als het dan uiteindelijk bleek dat ik hem ook effectief had, maar hij stelde ons eerst gerust. We mochten in een cirkel komen zitten, stelden onszelf voor en moest aangeven of er fysieke problemen waren, waarvan hij op de hoogte moest zijn. Met een bang hartje gaf ik toe dat ik een hele slechte knie had, maar daar maakte hij helemaal geen probleem van en zei gewoon dat ik zelf mijn grenzen moest stellen en dat ik best op hout danste. Ik snapte eigenlijk niet waar al die horrorverhalen vandaan kwamen, maar toen startte we met de workshop/opwarming … Een uur en half heeft het geduurd met stoelen inbegrepen. Ik was doodop, maar ik heb het overleefd. Mijn privé-zangleerkracht was in mijn eerste jaar Tom. Daar hebben we (Vanessa, Heidi en ik) echt om gegierd van het lachen, maar ook zo veel bijgeleerd. Ik hoor hem nog: “Naegels” roepen, als hij wou dat Vanessa iets anders deed. Het werd al snel duidelijk dat ik mijn plaats gevonden had op LME. Iedereen in mijn groep was super lief en wij stonden er allemaal met dezelfde passie voor musical.

Natuurlijk ging ik het jaar daarop ook mee. Mijn tweede jaar zat ik in groep 4 bij de “professionelen”. Ik heb enorm veel geleerd van mijn groep. Allemaal, stuk voor stuk, lieve en getalenteerde mensen, die, net zoals vorig jaar, het beste uit de stage wilden halen. In mijn tweede jaar kreeg ik terug Owen als mijn dansleerkracht, Greg voor drama, Kristof voor koor en deze keer Tim als mijn zangleerkracht. Aan Owen was ik al gewend, dus daar had ik alvast geen schrik meer van, maar mijn spieren wel. Alle deelnemers weten het dan ook; dag 3 is de ergste dag voor je spieren. Tim heeft me dat jaar klassiek leren zingen, waardoor een hele nieuwe wereld voor me openging. Allemaal muziekstukken die ik vroeger had laten links liggen, omdat ik het toch nooit zou kunnen zingen, werden nu deel van mijn repertoire.

Elke jaar kom ik enthousiast terug van LME, daarom wou ik ook zeker deel uitmaken van Legally Blonde the Musical. Ik wist dat ik niet met de JoMus’ers op het podium zou kunnen staan, omdat ik zes maanden in Düsseldorf ging wonen voor mijn studies, maar ik wou er koste wat kost bij zijn. Daarom heb ik mij aangemeld als naaister. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ontzettend veel geleerd heb. Voor Legally Blonde kon ik gewoon twee lapjes stof aan elkaar zetten, en erna kon ik – dankzij Sophie Geerts – broeken, T-shirts, rokjes en vestjes maken. De laatste twee weken voor de première zijn we er, net zoals de cast, elke dag geweest. Het was zo leuk om op de achtergrond de repetities te horen, terwijl wij als een race tegen de klok kledij bleven produceren. Tijdens de voorstelling stond ik als dresser achter de schermen, en had er de tijd van mijn leven. De band tussen cast en crew was geweldig en ik genoot van elke moment.

Mijn derde jaar op LME heb ik met mijn vriendinnen doorgebracht. Het is zo fijn dat de mensen waar ik mijn eerste musicalstage meeliep, nog altijd meegaan – weliswaar naar andere musicalstages. Dit jaar heb ik enorm veel van de interpretatie en achtergrond van de nummers die we brachten, geleerd. Terwijl dat de vorige jaren echt over mijn hoofd ging, maakte ik dit jaar de klik waardoor ik me makkelijker kon inleven. In je derde jaar begint LME aan te voelen als een soort van thuiskomen. Je kent de meeste gezichten; het leerkrachtenteam blijft ongeveer hetzelfde en de structuur blijft onveranderd.

Het is hard werk, maar tegelijkertijd ook echt vakantie, want je ontsnapt voor een week aan de ‘echte’ wereld en laat je volledig onderdompelen in musical.

- Sofie Paternoster -

London Musical Experience, wie had zo’n 4 jaar geleden gedacht dat zo’n fantastisch idee me zo kon helpen met het verwezenlijken van een van m’n ‘grote’ dromen nl. wonen en werken in de meest geweldige stad, Londen J

Laat ik mezelf even voorstellen, Viënna, 24 jaar, houdt van musicals, acteren en Engels. Laat deze dingen die ik liefheb nu net de redenen zijn waarom ik zo’n 4 jaar geleden besliste om deel te nemen aan LME.

Het concept is simpel, een weekje musical stage met leerkrachten uit Londen. Musical, acteren, Engels, check, reden genoeg om me in te schrijven ;)

De eerste dagen van de stage waren zwaar, vooral de spierpijn na de opwarming van dag 1 was dagen later nog voelbaar. En ondanks het feit dat ik heel graag met de Engelse leerkracht wilde spreken, duurde het tot woensdag voor ik een gesprek durfde aan te gaan met een van de leerkrachten. Owen vertelde die avond een beetje zijn hele levensverhaal en aan het einde van de week was er een fijne vriendschap ontstaan tussen ons.

Een jaar later vroeg Owen aan iedereen wat de laatste musical was die ze gezien hadden, mijn antwoord? ‘A Chorus Line’ in Londen, Owen vond het een beetje jammer dat ik niet had laten weten dat ik in Londen was, anders hadden we samen een koffie kunnen gaan drinken. Met veel plezier vertelde ik hem, dat ik een week later opnieuw in Londen zou zijn en dat ik heel graag met hem zou afspreken voor een koffie. Zo gezegd zo gedaan en een week later kreeg ik een persoonlijke rondleiding in Londen door Owen. Het is tijdens deze wandeling dat ik hem vertelde hoe geweldig ik de stad wel niet vond en dat ik na 3 mislukte pogingen om toegelaten te worden aan de musical opleiding in Brussel, aan het overwegen was om misschien te verhuizen naar Londen, vermits dat mijn nieuwe plan B was geworden, nadat het oorspronkelijke plan B (lerarenopleiding) toch niet helemaal mijn ding bleek te zijn. Dus was ik ondertussen aan het werken en sparen om zo in een aantal jaar de grote oversteek te kunnen maken.

Een aantal jaar, werd al snel 1 jaar en dat met dank aan Owen, hij vond het nl. ook helemaal niet zo’n slecht idee dat ik naar Londen zou verhuizen en stelde me voor te helpen in mijn zoektocht naar een geschikte plek om te wonen (wat niet zo van zelfsprekend is, de huurprijzen in Londen zijn nl. enorm hoog)

Ondertussen had ik me ingeschreven bij een organisatie die me zou helpen met het vinden van werk binnen de eerste maand na aankomst en was de beslissing gevallen om op 31 augustus te verhuizen.

En zo gezegd zo gedaan, op 31 augustus 2014 vertrok ik met mijn grote rode koffer naar de grote stad en daar ben ik nu nog steeds. We zijn nu bijna een jaar verder. Ik woon ondertussen niet meer in de logeerkamer van Owen maar spreek nog wel regelmatig af voor een koffie met Owen, want eerlijk is eerlijk, zonder hem zat ik nu nog steeds in België, druk aan het sparen om jaren later te verhuizen. Ja soms is 1 persoon met voldoende connecties genoeg om een aangenaam betaalbaar plekje te vinden in Londen ;)

Ik ben lid geworden van een amateur gezelschap genaamd Forest Musical Theatre Company en heb een aantal maanden geleden mijn eerst voorstelling met hen gespeeld in Londen (Ilford, om precies te zijn, maar nog steeds deel van Londen)

En nu? Wel, mijn grote rode koffer al weer klaar voor een nieuwe reis, want het is niet omdat ik nu in Londen woon, dat ik  er niet meer bij ben voor LME. Nee hoor, met veel plezier kijk ik uit naar het weekje Londen musical in België ondanks het feit dat ik Londen musical zowat elke dag kan zien ;)

Want tijdens LME heb ik de kans om bij te praten met de vele vrienden die ik tijdens de vorige edities heb gemaakt, en het is veel goedkoper voor mij om naar daar te gaan, dan al die vrienden over te laten komen naar Londen ;)

En de kans om elk jaar weer een geweldige show neer te zetten en nieuwe mensen te leren kennen, om nog maar te zwijgen van al die dingen die je leert op zo’n relatief korte tijd. Ja, daarvoor kom ik met veel plezier nog een keertje naar België :D

 

Viënna